TDK témáink
Biomarkerek mérése különböző biológiai mintákban gázkromatográf-tömegspektrometriai módszerekkel
Témavezető: Dr. Bufa Anita
Társtémavezető: Borbásné Dr. Farkas Kornélia
A megadott témában olyan vegyületeket vizsgálunk különféle betegségek esetén, biológiai mintákból gázkromatográf-tömegspektrometria analitikai módszerek segítségével, melyek biomarkerként alkalmazhatók.
Étrendkiegészítő kapszulák többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú zsírsavtartalmának vizsgálata gázkromatográfiai módszerekkel
Témavezető: Dr. Marosvölgyi Tamás
Társtémavezető: Dr. Poór Viktória
Az n-3 és n-6 többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú zsírsavtartalmú étrendkiegészítőknek nagy jelentőséget tulajdonítanak a humán szervezet zsírsavösszetételének befolyásolhatóságában, például a terhesség alatti n-3 zsírsavszupplementáció esetén.
Gravimetriai és kromatográfiai módszerekkel hasonlítunk össze kereskedelmi forgalomban kapható tengeri élőlényekből származó különféle olajokat.
Fehérjék és endotoxinok kölcsönhatásának vizsgálata különböző elektroforetikus technikákkal
Témavezető: Fenyvesiné Dr. Páger Csilla
Társtémavezető: Dr. Makszin Lilla
Számos tanulmányból ismeretes, hogy különböző fehérjék (szérumfehérjék, hemoglobin, lizozim) képesek komplex képződésre/kölcsönhatásra bakteriális endotoxinokkal (LPS, LOS).
Célunk ezen kölcsönhatások vizsgálata különböző kapilláris elektroforetikus módszerekkel (gél elektroforézis, izoelektromos fókuszálás, zóna elektroforézis).
Klinikai és biológiai tárgyú TDK- és diplomamunka témák adatgyűjtésének és értékelésének statisztikai támogatása
Témavezető: Dr. Pótó László
A hallgató a saját (általában más intézetben vagy klinikán végzett) TDK- és/vagy diplomamunkájához kap témavezetést, a munka statisztikai részét illetően: ezek általában a vizsgálatok tervezésétől az adatgyűjtésen és az adatok értékelésén át a statisztikai következtetések megfogalmazásáig terjednek. A legtöbb hallgató nem kap érdemi támogatást ezen területen a (nem statisztikus) témavezetőjétől. Ezt biztosítjuk mi a számára - akár második témavezetőként, ha a téma igénye ezt indokolja. Az eredmény a jobb színvonalú tudományos munka és/vagy dolgozat lesz.
Azok jelentkezését várjuk tehát, akik kísérlettervezési és adatértékelési támogatást szeretnének kapni a biológiai és klinikai tárgyú témájukhoz.
Klinikai és kohorsz vizsgálatok értékelése statisztikai módszerekkel
Témavezető: Borbásné Dr. Farkas Kornélia
A munka során a különböző vizsgálatokból, mind retrospektívan, mind prospektívan gyűjtött adatok elemzését végezzük el. Lehetőség van már a tervezés fázisától kezdeni a munkát, pontosan definálva a fő outcome-okat, elemszámbecslést végezni. A meglévő adatokból leíró statisztikákat készítünk, és a generált hipotézisekhez megkeressük az adekvát statisztikai módszert. Az eredményeket szövegesen és grafikusan is interpretáljuk. A hallgatónak lehetősége van saját vizsgálati anyaggal dolgozni, vagy az Intézetben folyó elemzésekben részt venni.
Modern mikrofluidikai elválasztási módszerek alkalmazása a bioanalitikában. Makromolekulák, mikrobiológiai eredetű fehérjék és endotoxinok analízise.
Témavezető: Prof. Dr. Kilár Ferenc
Társtémavezető: Dr. Makszin Lilla
A TDK téma célja fehérjék és változatos szerkezetű endotoxin molekulák nagy érzékenységgel és gyorsasággal való kimutatása mikrofluidikai módszerekkel. Minőségi és mennyiségi (endotoxin komponensek relatív mennyisége) meghatározásuk fontos, mivel fiziológiai és patofiziológiai hatásuk nagyban függ kémiai szerkezetüktől.
Növényi tejhelyettesítő italok lipidtartalmának, lipid- és zsírsavösszetételének meghatározása vékonyréteg- és gázkromatográfiás módszerekkel
Témavezető: Dr. Marosvölgyi Tamás
A különféle növények magjaiból készült italoknak nagyon változatos mind a lipidtartalma, mind a zsírsavösszetétele, amelyek közül az emberi szervezetben esszenciális linolsav (C18:2n-6) és alfa-linolénsav (C18:3n-3) mennyisége nagy változatosságot mutat.
Gravimetriai és kromatográfiai módszerekkel hasonlítunk össze kereskedelmi forgalomban kapható növényi tejhelyettesítő italokat.
Növényi tejhelyettesítő italok policiklikus szénhidrogén (PAH)- tartalmának meghatározása kromatográfiás módszerekkel
Témavezető: Dr. Poór Viktória
Társtémavezető: Dr. Marosvölgyi Tamás
A különféle növények magjaiból készült italoknak egészségre káros policiklikus szénhidrogén (PAH)- tartalma a környezeti és gyártási körülményektől nagymértékben függ.
Gravimetriai és kromatográfiai módszerekkel hasonlítunk össze kereskedelmi forgalomban kapható növényi tejhelyettesítő italokat.
Orvosi és biológiai adatok értékelése statisztikai módszerekkel
Témavezető: Dr. Pótó László
A hallgató részt vesz a klinikákról és elméleti intézetektől a tanszékre érkező statisztikai együttműködési munkákban. Ezek általában a vizsgálatok tervezésétől az adatgyűjtésen és az adatok értékelésén át a statisztikai következtetések megfogalmazásáig terjednek. De alkalmanként közvetlenül részt veszünk a szakmai következtetések megfogalmazásában is. A hallgatók a saját tudományos munkájukra készülhetnek fel több kutatócsoport munkáját megismerve, azok pozitív és negatív tapasztalatait megismerve.
Potenciálisan veszélyes környezeti szennyezők kimutatása biológiai mintákban
Témavezető: Dr. Dergez Tímea
Társtémavezető: Kőnigné Dr. Péter Anikó
A természetbe kerülő vegyületek (pl. gyógyszerek, vegyszerek és egyéb káros anyagok) kibocsátása, biológiai aktivitásuk ellenére, nincs kellően szabályozva és kimutatásukra még nincs megfelelő környezetanalitikai módszer. Ezen anyagok a levegőből, táplálékkal vagy ivóvízzel bejutva a szervezetbe egészségkárosító hatásúak lehetnek. Célunk nagy érzékenységű elválasztástecnikai módszerek kidolgozása (GC/MS, HPLC/MS-MS, CE/MS), az eddig nem kellően vizsgált szennyező anyagok meghatározására. Mintáink biológiai forrásból származnak: vizelet, vér és anyatej.
Potenciálisan veszélyes környezeti szennyezők kimutatása magyarországi vizekben
Témavezető: Dr. Poór Viktória
Társtémavezető: Kőnigné Dr. Péter Anikó
A természetbe kerülő vegyületek (pl. gyógyszerek, vegyszerek és egyéb káros anyagok) kibocsátása, biológiai aktivitásuk ellenére, nincs kellően szabályozva és kimutatásukra még nincs megfelelő környezetanalitikai módszer. Ezen anyagok a levegőből, táplálékkal vagy ivóvízzel bejutva a szervezetbe egészségkárosító hatásúak lehetnek. Célunk nagy érzékenységű elválasztástecnikai módszerek kidolgozása (GC/MS, HPLC/MS-MS, CE/MS), az eddig nem kellően vizsgált szennyező anyagok meghatározására. Mintáink: felszíni és felszín alatti vizek, palackozott vizek.
Quorum sensing a környezetben
Témavezető: Kőnigné Dr. Péter Anikó
A talaj és vizeink egyre fokozódó szennyeződése, ill. a környezetünkben lévő tárgyak és élelmiszerek fémion tartalma jelentős mértékben károsíthatja az élő szervezeteket. A mikroorganizmusok képesek a nehézfémionok és számos toxikus vegyület koncentrálására és akkumulálására.
A kutatás témája gombasejtek: Saccharomyces cerevisieae, Candida tropicalis, és algasejtek: Spirulina platensis és Chlorella vulgaris fémionokkal szembeni védekezőmechanizmusainak feltárása. A gomba- és algasejtek koncentrációja befolyásolhatja az általuk felvett fémionok mennyiségét. A jelenség alapja a sejtek környezeti fémion koncentrációtól függő kommunikációja (quorum sensing) is lehet. Célom az információ átadásában, valamint a fémionok elleni védekezésben szerepet játszó vegyületek feltérképezése és a hatásmechanizmus megismerése.
A mikroorganizmusok kis molekulák segítségével kommunikálnak egymással, a környezeti hatásokra különböző élettani folyamatokkal reagálnak. A Quorum sensing azt a jelenséget írja le mikroorganizmusok között, amelyben az egyedi sejtek kis molekulatömegű jelző részecskék akkumulációjával érzékelik, ha a populáció elérte azt a minimális egységet, vagy „quorumot” ami populációs választ indukál.
A QS-molekulák (többnyire nyomnyi mennyiségben lévő anyagok) kimutatását az élesztő- és algasejtek tenyésztőközegéből, minőségileg és mennyiségileg, műszeres analitikai technikák GC/MS, HPLC/MS segítségével végzem. A fémionok koncentrációját atomabszorpciós spektrometria és ICP-MS segítségével állapítom meg.
Szénhidrátok mennyiségi és minőségi meghatározása élelmiszerekben
Témavezető: Fenyvesiné Dr. Páger Csilla
Társtémavezető: Dr. Makszin Lilla
Az élelmiszerek szénhidráttartalmának ismerete segíthet az inzulinrezisztencia, az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, hiszen szénhidrátok minősége befolyásolja az egészségre gyakorolt hatást. A szénhidrátok analitikai meghatározását kapilláris elektroforézissel valósítjuk meg.
Szteroid metabolitok mérése különböző biológiai közegekből gázkromatográfia-tömegspektrometria alkalmazásával
Témavezető: Dr. Poór Viktória
Társtémavezető: Dr. Bufa Anita
Szteroid metabolizmusban bekövetkező változások fontos szerepet játszanak egyes megbetegedések létrejöttében. Ezért a szteroid hormonok minőségi és mennyiségi meghatározása kulcsfontosságú az orvosi diagnosztikában, a betegségek kórélettanának felderítésében, valamint segítséget nyújthat a terápiájukban is. Kutatásaink során különböző endokrin és pszichiátriai megbetegedések szteroid hátterét tanulmányozzuk.
Tejek és növényi tejhelyettesítő italok fehérjetartalmának meghatározása elektroforetikus módszerekkel
Témavezető: Dr. Makszin Lilla
Társtémavezető: Fenyvesiné Dr. Páger Csilla
Elektroforetikus módszerekkel hasonlítunk össze kereskedelmi forgalomban kapható állati eredetű tejekösszfehérje- és savófehérje-tartalmát valamint növényi tejhelyettesítő italok (szójatej, mandulatej, rizsital, zabital, kókusztej, stb.) fehérje összetételét.